Kaycıoğlu Hukuk ve Danışmanlık

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanmanın sağlanamaması durumunda, eşler arasında anlaşmazlıkların yaşandığı ve mahkemenin karar vermesi gerekli bir süreç olarak “çekişmeli boşanma” davası başlar. Anlaşmalı boşanmada eşler hızlı bir şekilde boşanabilirken, çekişmeli boşanmada daha uzun bir süreç takip etmektedir.

Çekişmeli boşanma eşlerin herhangi bir konuda örneğin, çocukların velayeti konusunda anlaşamamalarından, nafaka miktarında anlaşamamalarından vb. sebeplerden kaynaklanabilir. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için Medeni Kanun’da sayılan maddelerindeki boşanma sebeplerinin gerçekleşmiş olması gereklidir.

Çekişmeli boşanma davası hangi sebeplerle açılır?

Çekişmeli boşanma davasını açabilmek için Medeni Kanun’da m. 161-166 arasındaki sebeplerden birisinin sağlanmasıyla açılabilir. Bunlar ise özel ve genel boşanma sebepleri olarak birbirlerinden ayrılır.

  • Özel boşanma sebepleri olarak adlandırılan:
    • Zina
    • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
    • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürdürme
    • Terk
    • Akıl hastalığıyken
  • Genel boşanma sebepleri olarak adlandırılan:
    • Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve
    • Fiili ayrılık sebepleridir.

Çekişmeli Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Boşanma isteğinde olan eş davayı Aile mahkemesinde, bulunduğu yerde aile mahkememesinin olmaması durumunda ise Aile mahkemesi adına asliye hukuk mahkemesine açacaktır. Çekişmeli boşanma davasında, süresinde kanıtların sunulmamasında, dava dilekçesindeki eksikliklerden veyahut dava sürecinde etkili bir şekilde savunma yapamamasından dolayı; hak kayıpları yaşanabilmektedir. Mal paylaşımında, velayet, nafaka ve tazminat gibi konularda hak kaybı yaşanmaması için etkili bir hukuki danışmanlık almak bu konuda çok önemlidir.

Çekişmeli Boşanma Süreci Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanmanın aksine, çekişmeli boşanma davası uzun ve yıpratıcı bir sürece konu olabilmektedir. Çekişmeli boşanma davası birinci derece mahkemede ortalama bir yıl sürerken, istinaf ve temyiz sürecinde en az bir iki yıl daha eklenmektedir. Bu süreler mahkemelerin iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Velayet Kime Verilir?

Velayetin kime verileceği, çekişmeli boşanma davasında çocuğun menfaati yönündedir. Hakim bu durumda çocuğun kiminle yaşamasının çocuk açısından daha uygun olacağına karar verir.

Bu kısmı biraz daha genişlet

Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Mal paylaşımı eşler arasındaki, taşınmazların, araçların, banka hesaplarının, varsa ortak işletmelerin ve de değerli eşyalar gibi varlıkların değerini dikkate ele alınır.

Eşler bir anlaşmaya varamazlarsa eğer, mal paylaşımını mahkeme karar verir. Eğer eşler evlilikleri esnasında bir mal paylaşımı rejimine karar vermemişlerse, yeni Medeni kanunu öncesinde evlenmiş eşler için ortak mal paylaşımı; yeni Medeni kanunu sonrasındaki evlilikler için ise edinilmiş mallara katılma rejimine göre mal paylaşımına karar verilir.

Evlilikte edinilmiş mallar rejiminde, bir malın hangi eş üzerinde kayıtlı olduğuna bakılmaksızın, her iki eş de bu mala katkıda bulunmuş olduğu kabul edilir. Bu yüzden ilk adımda evlilik süresince edinilmiş olunan malların değerinin tespit edilmesi gerekir. Bu da genellikle bilirkişi raporları ve değerleme uzmanlarının görüşleriyle yapılır.

Mal paylaşımında normalde eşler arasındaki eşitlik esas alınırken, bazı durumlarda eşlerin evliliğe gösterdikleri emek ve katkılar; eşlerle çocukların yaşam standartları, sosyo-ekonomik durumlarını gözetir. Ayrıca eşler arasındaki kusur faktörlerini de değerlendirerek, eşler arasında farklı paylaşım oranlarına da karar verebilir.

Çekişmeli bosanma davası nasıl kazanılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, çekişmeli boşanma davasında özellikle dava dilekçesi yazılırken ya da davalı tarafta ise iki hafta içerisinde tebliğ edilmesi gereken cevap dilekçesinde hak kaybının yaşanmaması için delillerin sunulması çok önemlidir. Aynı zamanda, haklıyken hak kaybı yaşamamak için bu dönemde hukuki argümanların düzgün bir biçimde sunulması da kritik bir önem taşımaktadır.

Bu süreçte ise iyi bir hukuki strateji benimsenerek, karşı tarafın sunabileceği argümanlara hazırlık yapılması ve hangi içtihadın sunulacağının, belki de en önemlisi hangi delile karşı nelerin sunulup sunalacağı gözetilmelidir.

Yeterli açıklılıkla talep ve iddialarını, usule uygun bir şekilde delillerle sunan tarafın, boşanma davasının kazanacağı açıktır. Bu hususta iyi bir hukuki destek almanın ve bir avukatla davaya katılmanın önemini her hukukçu dikkat çekecektir.

Çekişmeli boşanma davası nasıl düşer?

Çekişmeli boşanma davası, tarafların davayı takip etmekten vazgeçmesi, feragat etmesi, davacının davayı takip etmemesi, yani duruşmaya katılmaması durumunda olur. Mazeret bildirilmemeksizin duruşmayı katılmamasıyla olur, bu durumda davalı da davayı takip etmezse, dava dosyası işlemden kaldırılır. 3 ay içerisinde yenilenmeyen dosya, davadan tamamen düşer.

Çekişmeli boşanma davası ücreti

Çekişmeli boşanma davasında, ücret harç, masraflar ve boşanma avukatına ödenecek ücretlerdir.

Harçlar: Her yıl devlet tarafından ödenecek ve çeşitli kalemlerden oluşan harçlar, davanın açılmasında ya da dava sürecinde çeşitli işlemlerde mahkeme kalemleri tarafından alınır. Avukatınız dava süresince sizden bu ücretleri talep edebilir ya da sonrasında isteyebilir.

Avukatlık ücreti: Avukatlık ücreti, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesiyle barolar tarafından belirlenir. Lakin hukuki hizmetini tercih edeceğiniz avukat ek ücret de karar verebilir. Aynı zamanda dava sonucunda, davayı kaybetmeniz durumunda karşı taraf bu tarifeye göre bir ücret ödemeniz gerekebilir. Avukatlar aynı zamanda dava sonucunda tazminat vs. alınması durumunda da dava değeri üzerinde bir yüzdeyle de avukatlık ücreti belirleyebilirler.

Dava masrafları: Dava sonucunda kusurlu tarafa yüklenilmek üzere bilirkişilik ve benzeri ücretler de taraflara yüklenebilir. (Burası daha sonra düzenlenecek)


Posted

in

by

Tags: